PRIMARIA COMUNEI CORNATELU

Judetul Dambovita

TURISM

    "Satul romanesc in general si cel cu vocatie turistica in special reprezinta un produs turistic inedit pentru piata nationala dar mai ales pentru cea mondiala, el poate contribui la descoperirea tarii noastre ca posibila destinatie turistica".
    Spatiul turistic de tip "verde" constituie un produs turistic de tip rural, axat pe anumite asezari rurale cu acces usor, care conserva a adevarata viata agricola, care pot primi turisti in tot timpul anului - intr-un cadru rural traditional, unde se mai pastreaza obiceiuri locale, si care este localizat intr-un peisaj cat mai apropiat de un ecosistem natural.
    Turismul rural poate deveni cheia pentru a se realiza investitii, mici intreprinderi, locuri de munca suplimentare in comunitatile rurale, implicand participarea populatiei locale, dar fara a crea dezechilibre printr-o crestere economica necontrolata, amenintand astfel imaginea culturala autentica. De altfel, in conceptia multor specialisti in domeniu, turismul poate reprezenta un adevarat "motor al dezvoltarii" in zonele rurale, motivatia putand fi prezentata - intr-o forma sintetica - astfel:
  • ca orice activitate economica, turismul reprezinta o sursa de venituri si de forta de munca;
  • fiind consumator de produse si servicii, turismul rural actioneaza ca o parghie pentru o serie intreaga de alte activitati economice (agricultura, industria textila, constructii, transporturi, asigurari, etc), multe dintre ele reprezentate si in mediul rural;
  • turismul rural exploateaza si "capitalizeaza" cadrul natural sau fenomene ale naturii (care nu au atasata nici o valoare economica); 
  • turismul rural atrage vizitatori din afara spatiului in discutie, implicit, stimuleaza injectii de fluxuri financiare exogene.
    "Atat turismul rural, cat mai ales agroturismul se bazeaza pe potentialul spatiului rural, pe oamenii si produsele specifice locului, care trebuie sa se adapteze cerintelor pietei turistice, abordand o gandire anteprenoriala pentru a fi la nivelul standardelor de calitate dorite de turisti".
    Agroturismul reprezinta: actiunea de deplasare a unei persoane intr-o localitate rurala nepoluata, pitoreasca, avand un specific agrar, finalizata prin sederea (sejurul) pentru o durata de cel putin 24 de ore intr-o gospodarie taraneasca, consumul de produse alimentare si nealimentare si coparticiparea la viata sociala locala prin respectarea normelor ce fac posibila intreaga actiune.
    Practic, agroturismul presupune un contact mai direct cu natura, absenta aglomerarilor urbane, a poluarii, liniste si calm, un mediu netehnicizat si un contact mai direct cu oamenii, in opozitie cu anonimatul urban, posibilitatea de a cunoaste o cultura, o civilizatie cu puternice radacini in istorie, mai multa libertate de miscare si meditatie.
    Orice asezare rurala constituie o rezultanta a interferentei mai multor factori, astfel:
  • factori geografici naturali reprezentati de unitatile de relief, grad de fragmentare, altitudine, clima, sol, densitatea retelei hidrografice, etajele de vegetatie si fauna;
  • factori economici care determina o anumita fizionomie a satelor si dispunere a caselor, in functie de posibilitatile de exploatare a terenurilor;
  • factorii istorici joaca un rol important in geneza si evolutia oricarei asezari rurale, modul de dispersie, concentrare, disparitie;
  • factorii politici si administrativi au determinat modul de organizare, gestionare a spatiului rural si care au cunoscut schimbari succesive de la o epoca la alta, influentand marimea comunitatilor locale;
  • factori demografici care isi pun amprenta pe evolutia populatiei in timp;
  • factori socio-culturali, caracteristici zonei satului turistic romanesc;
  • factori tehnologici.
    Mediul de marketing al satului agroturistic
    Abordand viitorul comunei Cornatelu din aceasta perspectiva, colaborata si cu oferta agroturistica prezentata concret in capitolul III, privind piata, consideram ca si comuna Cornatelu poate avea ca obiectiv dezvoltarea economico-sociala a localitatii, prin fructificarea acestor actiuni si activitati de agroturism, obiectiv integrat in cadrul strategiei locale.