Servicii de sănătate în centrul integrat Cornățelu

Despre proiect

În perioada 26.05.2022 – 31.12.2023, UAT COMUNA CORNĂȚELU, a implementat proiectul cu titlul Servicii de sănătate în centrul integrat Cornățelu, cod SMIS: 152952, finanțat prin Operațiunea 8.1.B: Centre comunitare integrate, Axa Prioritară: Dezvoltarea infrastructurii de sănătate și sociale, componenta 1: POR/8/8.1/B/2/7 regiuni, Centre comunitare integrate.

Valoarea totală a proiectului este de 484.599,22 lei, din care:

– 323.558,91 lei – valoare eligibilă nerambursabilă din FEDR;

– 129.823,37 lei valoare eligibilă nerambursabilă din bugetul national

– 9.273,27 lei valoare cofinanțare;

– 20.943,67 lei valoare neeligibilă.

Beneficiarul proiectului

UAT Cornăţelu, România, Str. Primariei nr. 37, judeţul Dâmboviţa, cod poştal 137145, România

Obiectivele proiectului

Obiectivul general al proiectului ”Servicii de sanatate in Centrul integrat Cornatelu” este acela de realiza un centru integrat pentru oferirea de servicii de calitate în domeniul sănătăţii persoanelor încadrate în grupuri vulnerabile şi care până în prezent au întâmpinat greutăţi în a accesa aceste servicii. Pe termen lung proiectul generează dezvoltarea unui nivel mai ridicat al sănătăţii populaţiei prin creşterea accesului la servicii medicale de calitate şi stimulează societatea comunei Cornatelu la un trai mai decent. Prin implementarea proiectului persoanele grupului ţintă vor beneficia de un spaţiu amenajat conform normelor igienico-sanitare, de sprijin şi intervenţii medicale. Efectele pozitive pe termen lung sunt creşterea nivelului serviciilor medicale şi reducerea problemelor medicale ale populaţiei comunei Cornăţelu.

Obiectivele specifice ale proiectului

  1. Reabilitarea spaţiului destinat Centrului Integrat de sănătate. Pentru a atinge acest obiectiv se vor efectua lucrări de reparaţii la spatiul oferit de comuna Cornăţelu. Lucrările vor consta în schimbarea reţelelor electrice şi a instalaţiilor sanitare, lucrări de zugrăvit, montarea de faianţă şi gresie, schimbarea uşilor la interior. Prin efectuarea acestor lucrări spatiul va îndeplini toate cerinţele specifice centrelor integrate de sănătate.
  2. Dotarea centrului integrat. Pentru a oferi servicii medicale de calitate este necesar să existe dotări care să asigure îndeplinirea actului medical în bune condiţii. Se doreşte achiziţionarea aparaturii necesare pentru înfiinţarea unui cabinet stomatologic, a unui cabinet de medicină de familie şi un cabinet de analize medicale si oferire de prim ajutor.
  3. Asigurarea accesului persoanelor la servicii de sănătate, acesta fiind cel mai important obiectiv al acestui proiect. Prin realizarea investiţiei propuse se doreşte să crească numărul persoanelor care beneficiază de servicii medicale, în special al acelora care au întâmpinat dificultăţi până în prezent. Numărul estimat de persoane care o să beneficieze de aceste servicii de sănătate este de o mie în fiecare an. În plus se doreşte o bună informare a populaţiei asupra serviciilor medicale de preventive, ştiindu-se că în România există un deficit semnificativ în privinţa prevenţiei îmbolnăvirilor.

 

Descrierea investiției

  1. Lucrări de reparaţii. Aceste lucrări cuprind refacerea instalaţiei electrice. Amenajarea spaţiului (gresie, faianţă, zugravit, uşi, etc.). Refacerea instalaţiilor sanitare şi realizarea celor termice.Realizarea acestor lucrări nu a fost demarată, bugetul primăriei Cornăţelu neputând acoperi aceste costuri. Prin realizarea acestei investiţii se va asigura îndeplinirea tuturor standardelor de calitate şi igienicosanitare pentru desfăşurarea activităţilor medicale propuse în proiect. În acest moment spaţiul este insalubru şi nu poate îndeplini standardele din domeniul sănătăţii.
  2. Activităţi de dotare a Centrului comunitar integrat. Aşa cum se poate vedea din planul de achiziţii şi din lista de echipamente care vor fi achiziţionate, prin implementarea acestui proiect se vor asigura servicii medicale de calitate persoanelor vulnerabile care în mod tradiţional aveau accesul îngreunat sau , chiar, nu aveau acces la servicii medicale. Prin realizarea unui centru medical integrat care să ofere servicii de medicină de familie, asistenţă de urgenţă, investigaţii cât şi intervenţii stomatologice, locuitorii comunei Cornăţelu vor avea acces la servicii minime de sănătate. În urma implementării acestui proiect, realizarea lucrărilor de reparaţii şi investiţii în aparatură, se preconizează acordarea de asistenţă medicală unui număr de minim 1000 de pacienţi pe an. Acest lucru o sa conducă la o mai bună sănătate generală a populaţiei dar şi la reducerea numărului de boli grave, prevenţia prin controale medicale periodice asigurănd acest lucru.
  3. Asigurarea informării şi accesului persoanelor vulnerabile la servicii de sănătate. Prin realizarea investiţiei propuse se doreşte să crească numărul persoanelor care beneficiază de servicii medicale, în special al acelora care au întâmpinat dificultăţi până în present. Prin implementarea Centrului integrat de sănătate se doreşte stimularea populaţiei la o conduită sănătoasă şi precoce privind controlul medical periodic în vederea prevenţiei unor boli grave. În cadrul proiectului se vor înfiinţa şi dota 3 cabinete medicale, toate în cadrul imobilului cu numărul cadastra 71549 din strada Primărie nr. 37:

– Cabinet stomatologic. În cadrul acestui cabinet au fost achiziţionate următoarele echipamente: Unit dentar Runyes Care 33, micromotor electric inductie cu led complet SOCO, Piesa contraunghi Smartmatic S20 KaVo ,Turbina T3 Racer Midwest Sirona, Compresor Taos 50/200 Lingchen, Aspiratie chirurgicala mobila Corpus Vac Maxi , VDW Gold Reciproc Raypex 6 VDW, Fiziodispenser Implant-X LED DTE Woodpecker, Pachet Autoclav E8 Clasa B 24l+printer Set 1 Nxt Euronda, Sigilator pungi Euroseal Euronda, Distilator Apa Aquadist Euronda, Turbina fibra optica Carelife, Piesa contraunghi KaVo Expertmatic E20L, Piesa dreapta E10C-KaVo, Injector Gutaperca Fast Fill Eighteeh, Motor endo universal cu sistem reciproc E-Connect S Eighteeth, Dulap , Dulap instrumente si medicamente , Scaun birou Tamdrup negru , Scaun doctor .

– Cabinet de medicina de familie. În cadrul acestui cabinet au fost achiziţionate următoarele echipamente: Cantar de diagnostic, Glucometru, Pelvimetru, Oglinda frontala, Apasator de limba, Deschizator de gura, Ciocan reflexe, Cântar copii / nou-născuţi, MASA CONSULT SI INFASAT SUGARI, Audiometru de screening sugari, Otoscop, Birou medic cu panou 80×160 cm, Scaun birou Tamdrup, Dulap pentru instrumente si medicamente, Dulap, Pat consultaţie, Scaun doctor, Termometru electronic multifunctional, Stetoscop Duplex 2.0, Tensiometru electronic automat, Seringa spalaturi auriculare.

– Cabinet de medicină generala şi centru de permanenţă Birou medic cu panou 80×160 cm, Scaun birou TAMDRUP, Pat consultaţie, Scarita medicala dubla din inox, Paravan cu patru segmente, dulap pentru instrumente si medicamente, dulap, scaun doctor, masa tratament inox cu manere verticale si 2 blaturi, trusa sanitara de prim-ajutor, defibrilator rescue life, sterilizator, sistem profesional de immunodiagnostic, Holter TA Biomedical, Electrocardiograf 12 canale, Ecograf portabil, trusa mica chirurgie, pedometru flexibil , taliometru medical electronic si bancheta sala asteptare 3 locuri.

 

Impactul proiectului în comunitate

Grupul țintă al proiectului este reprezentat de locuitorii comunei Cornățelu și în mod special de aceia care sunt încadrați în diferite grupuri vurnelabile și care nu au acces ușor la servicii medicale de calitate. Prin implementarea acestui proiect se asigură accesul la servicii de sănătate a unui număr de 1000 persoane în fiecare an. În acelaşi timp, beneficiari direcţi ai acestui proiect sunt si medicii si asistentele care îşi vor desfăşura activitatea în acest centru.

 

Contact

Email: cornateluprimaria@yahoo.com

Telefon: 0371332739,
Fax: 0345815890

www.primariacornatelu.ro

  

Pentru informații despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro

Investim în viitorul tău!

Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Regional 2014-2020

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României